Listopad 2015

Byla válka. A je.

  • Abdijáš 1-21

Byla válka. Zlá a ošklivá, jak už války bývají. Ovšem tahle válka byla horší a ošklivější než jiné. Proti sobě nestály pouze dva znepřátelené národy, proti sobě se navíc ocitly i dva národy blízké, doslova a do písmene bratrské. Dovedete si setry a bratři, představit, že by proti sobě válčili Češi a Slováci? Proto říkám: byla to zlá a ošklivá válka.

Nábřeží Svobody 2015/3

Jan Ámos Komenský opustil svou zemi, protože v ní pro něho nebylo k žití. Čechy a Moravu již několik let sužovala občanská válka, do země pronikala zahraniční vojska, obyvatelé jiného přesvědčení nežli vládnoucího byli otevřeně pronásledováni. Pro Komenského jakožto evangelického kazatele byla volba jasná: nežli se neustále bát o život a vystavovat ohrožení svou rodinu, raději odešel do ciziny.

KOmenský je naším nejznámějším uprchlíkem.

Štítky: 

Vytáhl kdysi Abram

  • Genesis 12,1-10

Martine, až se vrátíte dnes z kostela, sbalíš si své nejnutnější věci a půjdeš pryč ze Širocka. A ty Vando, se zítra sbalíš taky, necháš doma své rodiče a sama půjdeš do světa. No a to samé platí pro tebe, Joeli, taky vyrazíš pěšky z Poličky za cílem, který dosud neznáš. I vy ostatní, seberte se a vydejte se na cestu.

Složit starosti

  • 1.Petrův 5,5-11

            Sestry a bratři, všechnu svou starost vložte na něj… (7) Jaké tak asi mohl mít apoštol Petr starosti? Snad jej trápilo zdraví. V mládí strávil nejednu chladnou noc promáčený v rybářské lodi. Později absolvoval delší cesty, párkrát pobyl ve vězení. To všechno se muselo na jeho zdravotním stavu podepsat. Možná se více nežli o zdraví staral o své životní dílo. Nenamáhal jsem se zbytečně? Předával jsem druhým dobře vše, čemu jsem se naučil u Ježíše? Žijí křesťané, kterým jsem zprostředkoval evangelium tak, jak se sluší na lidi víry?

Nad prachem

  • Jób 19,23-29

Jeden básník někdy poví více nežli houf učenců. Sestry a bratři, mnoho knih bylo sepsáno o České republice, o jejím zeměpise, zvířeně a květeně, a přece jeden popis naší země zůstává naprosto jedinečný. I přes svou stručnost je v ně-čem podivuhodně přesný a žádná naučná kniha se mu nevyrovná. Voda hučí po lučinách, bory šumí po skalinách, v sadě skví se jara květ, veršoval před lety Josef Kajetán Tyl. Samozřejmě že nepodal vyčerpávající vědeckou zprávu o českých zemícch, ovšem pár slovy se mu podařilo vystihnout to nejpodstatnější. Že má svoji zemi rád.

Žít s otázkami

  • Lukáš 9,18-22

Na stěně metra v New Yorku se prý jednou objevil nápis: Jesus is the answer. Ježíš je odpověď. Netrvalo dlouhou a kdosi připsal: What is the question? Jaká je otázka? Sestry a bratři, rozumím oběma pisatelům. Jak tomu prvnímu, který nadšeně chtěl druhým lidem sdělit, že ve víře v Krista nalezl odpovědi na své životní otázky. Rozumím však dobře i tomu druhému člověku, který vtipně doplnil svou námitku vůči propagačním křesťanským výrokům, vylepovaným jako plakát nevhod a bez souvislostí. Jestliže Ježíš je odpovědí, co je tedy otázkou?

Mezi pouty a požehnáním

  • Lukáš 24,13-16

Budu kázat o poutech. Vy víte, že pouta používá policie – komu je nasazuje? Odsouzeným lidem, zadrženým či zatčeným lidem, nebezpečným zločincům. A teď se zamyslete – jsou pouta nasazena vždycky tomu správnému člověku? Ano, někdy se pouta mohou ocitnout na rukou člověka nevinného.

Dnes se nám vypráví dávný příběh o dvou učednících, kteří napřed nepoznali a pak zase poznali svého mistra. Je to příběh známý. Je to příběh dávný, ale protože je to příběh i o nás, je to i příběh dnešní a dobře se hodí i pro nás na začátku školního roku. Ale vezměme to po pořádku.

Stránky