Leden 2018

Tichý hlas

  • 1. Královská 19,11-13a

1.  Kdo z vás umí namalovat dům?  A co strom anebo člověka? Umíte namalovat třeba kolo – ne obyčejné, ale jízdní? To už jde těžko. Některé věci se špatně malují. Na začátku jsem říkal, že dnes budeme mluvit o tichém hlasu. Kdo z vás – a teď myslím i dospělé – kdo z vás umí namalovat hlas? A dokonce tichý hlas? Ten se maluje těžko. Abychom jej vystihli, musíme si pomoci příběhem. Tady je.

Jaká jsem půda?

  • Matouš 13,1-9

Když vyšel rozsévač rozsévat, dopadla jeho setba čtverým způsobem. Kristus Pán vyprávěl učedníkům podobenství z běžného života. Vždyť mnozí z nich sami mnohokrát vyšli na zorané pole a seli zrno pro příští úrodu.

A jsme u toho – zrno je zaseto a vyhlíží se úroda. Učedníci tenkrát potřebovali vysvětlit, jakpak to Ježíš s tím rozséváním myslí. K čemu se vztahuje vyprávění o zrnu v trní, na cestě, na skále a v dobré půdě. Vše je měřeno úrodou. Zda se setba uchytí a bude žít. Zda život nebyl marný. Jak to dopadne?

Hvězda a touha

  • Matouš 2,1-12

Schválně – kolik jste od začátku prosince do dneška viděli různých hvězd? Nemyslím nyní hvězdy na obloze. Myslím na všechny ty rozmanité hvězdy na stromcích, v oknech, všemožných výzdobách, na talířích. To nejde spočítat. Nejspíš jich byly stovky, možná i tisíce. (Jenom tuhle je těch perníkových …) Hvězda patří mezi hlavní vánoční symboly spolu s jesličkami, stromečkem a dárky. A nutno dodat: celkem jsme si na hvězdy kolem zvykli. Patří k svátkům a zřejmě bychom je postrádali, kdyby zmizely.

Bude-li Bůh chtít, setkáme se

  • Skutky 18,18-22

Snad na každé evangelické faře v naší zemi se najde tato či podobná mapa. Pochází z někdejší Německé demokratické republiky a dorazily k nám v rámci mezinárodních mezicírkevních vztahů, které uvnitř socialistického bloku komunistický režim přeci jenom jakžtakž toleroval.  Menší mapy zachycují biblické země v době starozákonní i v době Ježíšově. Na největší mapě je znázorněno Středozemní moře s okolními oblastmi. Ty jsou protknuty čárami, vyznačujícími cesty apoštola Pavla.

Neposlouchejte proroky!

  • Jeremjáš 23,16-29

            Ostrý chlapík ten Jeremjáš. Neposlouchejte slova proroků! (16) Jednoznačná výzva. Přímo zákaz. Neposlouchejte slova proroků! Sestry a bratři, je pikantní opakovat si Jeremjášův výkřik právě při bohoslužbách a obzvlášť v kázání. Vždyť o co jiného se opírají naše křesťanská shromáždění, z čeho jiného vyrůstají naše kázání nežli z prorockého poselství? Kde bychom byli bez proroků – bez Mojžíše, Eliáše, Izajáše? Kde bychom byli bez prorockého prozpěvování krále Davida. Kde bychom byli bez Křtitelova hlasu volajícího na poušti?

Láska a strach

  • 1. Janův 4,16-18

Strach a láska. Láska a strach. Jak to jde dohromady? Obojí se odehrává uvnitř člověka. Strach i láska sídlí na stejné adrese: v srdci, v  duši, v nitru. Skoro bych řekl, že lidé objevili a pojmenovali své nitro až tehdy, když začali mluvit o strachu a o lásce. Cosi v nás sídlí. Cosi se v nás hýbe. Cosi silného v nás působí, jednou příjemně, jindy nepříjemně. Láska a strach.

Kde začíná víra

  • Jan 1,1-9

Jak se to vlastně stane, že člověk o sobě prohlásí: „Jsem věřící. Jsem křesťan.“? Kde začíná víra? Co se musí přihodit, co se musí změnit ve vnitřním uspořádání člověka, aby řekl: „Věřím v Boha“? Sestry a bratři, my víme zcela jistě, že víra vzniká. Jinak bychom ji neměli. Ovšem popsat přesný průběh vzniku víry není snadné.

Archeologie jednoho podobenství

  • Matouš 22,1-14

Milé sestry, milí bratři, i biblické texty mají svou historii. Což znamená, že nebyly zapsány hned na první pokus, nýbrž napřed byly delší dobu vyprávěny a postupem času dorůstaly do podoby, jakou známe z našich dnešních Biblí. U každého biblického oddílu se můžeme pustit do vykopávek podobně jako na nějakém archeologickém nalezišti. A při tom postupném prohrabávání odkryjeme rozmanité vrstvy, vrstvy vzpomínek. V Bibli jsou vrstvami rozdílné pohledy, závislé na tom, k jakým posluchačům se vyprávění právě obracelo. Vrstvy textu se liší, jak se odpovídalo na různě položené otázky.

Obnova chrámu a stavba hradeb

  • Ageus 1,2-9

Když jsem byl malý, měl jsem vždycky rád vyprávění svých prarodičů. „Babi, prosím, povídej, jaké to bylo, když jsi byla malá,“ loudil jsem znovu a znovu. A vůbec mi nevadilo, když jsem nějaké vyprávění slyšel opakovaně. Vždycky jsem se snažil ještě lépe si představit dávné události. Třeba když na konci války se u dědečka v kovárně ubytovali ruští vojáci. V poledne zašli do chléva, porazili krávu a navařili z ní kotel guláše k večeři pro celý regiment. Babička i po půl století měla slzy v očích. Taková škoda. Rodina se rázem ocitla bez mléka.

Stránky