Únor 2017

Příměstský tábor

K poličskému létu patří v posledních rocích také „Tábor s Američany“, při němž si děti v evangelickém kostele vedle obvyklé táborové zábavy mohou procvičit angličtinu mezi rodilými mluvčími z USA. Letos naši američtí přátelé a spolupracovníci zůstávají doma a chystají se na příjezd v příštím roce. Chceme však v započatém projektu pokračovat. Proto se letos uskuteční „Tábor bez Američanů“. Evangelický sbor v Poličce spolu s okruhem dobrovolníků zve dřívější účastníky i nové zájemce na příměstský dětský tábor ve dnech 24.-28.července.

Štítky: 

Ilustrace velikonoc

  • 2. Královská 4,25-27

Pohleďte na tuto knihu. Je černobílá, bez obrázků. A pak zde mám knihu jinačí. Ta je pěkně barevná s ilustracemi. Jak se vám která líbí? Máte rádi knihy s ilustracemi? Pomáhají představit si děj. A to je důležité.

Uzdravení posedlého

  • Marek5,1-13

Kdo byl ten člověk, se kterým se Ježíš setkal?  Zčista jasna se vynoří jako přízrak zprostřed hrobů a rozvrátí Ježíšovi začátek dovolené. Ano, s určitou nadsázkou lze říci, že Ježíš se s učedníky vypravil na dovolenou. Po dlouhé námaze by si konečně zasloužili trochu odpočinku. V domovské Galileji udělali mezi krajany mnoho dobrého, jak slovem, tak činy. Ježíšova popularita je obrovská, stojí se na něj fronty, zástupy se tlačí, aby ho slyšely. Přeplavme se na druhou stranu, vybízí Ježíš své spolupracovníky.

5 x sólo

  • Efezkým 2,8

Sestry a bratři, při dnešní bohoslužbě chci připomenout 500. výročí reformace a chci tak učinit výkladem o 5 zásadách reformačního úsilí. 5 x sólo.  Vy víte, že sólo znamená, když někdo zpívá sám. Když někdo hraje sám. Nebo když nějaký pár tančí sám. To je sólo. Pouze on. Pouze ona.  Reformace razila pětici takových „pouze“, samo a nic víc. A pro lepší zapamatování si pomůžu obrázky.

1. Sola gratia – pouhou milostí (srdce)

Korále víry

  • Římanům 12,9-16a

Sestry a bratři, nacházíme se v kostele a v kostele se mluví o víře. O víře v Boha. Jenže dnešní úryvek z Pavlova dopisu se o víře vůbec nezmiňuje. Dokonce ani Pána Boha příliš nezdůrazňuje, dotkne se ho jen tak na okraj. Čili – o víře v Boha se zde přímo nemluví, a přesto ony přečtené verše patří do Bible. Tím pádem patří i do našich bohoslužeb, a je dobře, že sem patří.

Oratorium o důvěře

  • Matouš 14
  • 22-32

Škoda, že nejsem školený muzikant. Kdybych, sestry a bratři, kdybych byl hudebním skladatelem, napsal bych na dnešek místo kázání oratorium. Oratorium v hudbě označuje útvar menší než opera, ale větší než píseň. Takový rozsah někde mezi umožňuje umělecky vcelku podrobně rozvyprávět biblický příběh.  Támhle vpředu by pěkně usedl malý orchestr, sem dolů bych postavil zpěváky a kus nazvaný „Kristus kráčí po vodě“ by mohl začít.

Část první: Ježíš a zástupy.

Dvojí zázrak

  • 1. Královská 16-17

Dnes vám ukážu zázrak. A bude to veliký zázrak. Už ho mám připravený. Možná mi nevěříte, ale nechejte se překvapit. Ukážu vám zázrak, ale až na samotném konci kázání.

Ale začnu z jiného konce. Postavte se prosím a postavte se na jednu nohu. Jaké to je? Jak se vám stojí? Jde to? Dobře.  Jak dlouho vydržíte? Chvíli ano. Ale když řeknu: „dostaňte se po jedné noze na druhou stranu kostela“, to už by tak snadno nešlo.

Heslo pro rok 2017

  • Ezechiel 36
  • 26

Dám vám nové srdce a do nitra vám vložím nového ducha.

Nový rok, nová předsevzetí, nové výzvy. Co nás asi čeká léta Páně 2017? Co nového se odehraje? Jaké novinky uslyšíme? Těšíme se na nové věci anebo z nich máme strach? Nebo spíše máme strach ze starých bolestí a mrzutostí, že ani v tom nastávajícím roce neskončí a povlečou se s námi dál. Na jedné straně staré známé nepříjemnosti, na druhé straně nové nevíme co. O překvapení nebude zajisté ani letos nouze. Kéž by ta překvapení byla spíše dobrá, nežli zlá.

Vánoční přechodník

  • Lukáš 2
  • 8-20

Směr na vánočním ukazateli je jasný. V příběhu o Ježíšově narození cesty míří do Betléma.  Žádný div, neboť právě v Betlémě se odehrálo to nejdůležitější. Na svět přišel nový král, obnovitel lidstva i celého stvoření. K němu se upínají pohledy plné naděje.

Pojmenovat touhu

  • Izajáš 11
  • 1-7

Toho dne by se dusno v Izajášovic domě dalo krájet. Před chvíli se všichni vrátili z města, kde si společně byli poslechnout otcovo nové kázání. U stolu mlčky seděl prorok Izajáš se svými dvěma dospívajícími dětmi, dcerou Rivkou a synem Šimonem. Maminka Támar tiše chystala večeři, zatímco babička se nenápadně uchýlila na svou židli v koutě.

Stránky