Prosinec 2016

Sborový dopis 2016/4

Odkud se bere církev? Co se musí stát, aby z různých lidí vzniklo křesťanské společenství neboli sbor? Úvodní rozjímání nad výrokem apoštola Pavla naznačuje, že církev je dílem Božím. I náš sbor v Poličce je výtvorem Božího Ducha – bez jeho slova, bez jeho síly, bez jeho naděje bychom se sotva dali dohromady.

Takhle to skončit nemůže!

  • 2. Samuelova 11,26-27

Kdo by neznal krále Davida? David byl velký a slavný král. Čím se proslavil nejvíce? Opět známý příběh. David se otočí, prakem zatočí. Když začínáš, no tak tu máš. A jakej byl Goliáš! A je známo, že obr nebyl jediným nepřítelem, kterého David porazil.

Proti nadávkám

  • Matouš 2,16

Tak je to zase tady. Každoročně se opakující předvánoční čas světel a nákupů, pečení a úklidu. Opakuje se i vyprávění o dítěti nerozeném ve chlévě. Stojí za to si dávný biblický příběh připomínat, neboť vybízí k uvažování o nás a o naší době. Například souvislosti politické.

Budeme souzeni. Milosrdně.

  • Zjevení 20,11-14

Dostanete-li se na svých cestách do rumunského Moldavska, rozhodně byste si neměli nechat ujít památné kláštery, které jsou zapsány do seznamu světového dědictví UNESCO. Je jich celkem osm. Svou stávající podobu získaly v 15. a především 16. století. Pozoruhodné jsou hlavně kostely, které se nacházejí uprostřed klášterních prostranství. Ty kostely nejsou vyzdobeny pouze zevnitř, nýbrž i zvnějšku. Stovky, možná i tisíce postav jsou barevně znázorněny kolem dokola na všech stěnách. Prostým pravoslavným věřícím přibližovaly důležité výjevy z Bible i z dějin. Bible chudých, říkalo se dříve.

Svaté organizování

  • Exodus 18,13-24

Sestry a bratři, v lidské společnosti existují tzv. dobré adresy. Určitě bychom takové našli i v Poličce. Bydlet na dobré adrese znamená mít své obydlí v pěkném a bezpečném prostředí. Žádný krcálek, nýbrž dobrý a prostorný dům, který poskytuje vše potřebné i mnoho nepotřebného, zato však příjemného. No a samozřejmě dobří sousedé také patří k dobré adrese. Lidé slušní, schopní, známí. Výběr mezi dobrou a špatnou adresou bývá rozhodnut předem. Kdo může, jde do lepšího, aby se jemu i jeho rodině dobře dařilo.

Co se počítá?

  • Římanům 3,21-28

„Vážené dámy, vážení pánové, tímto se ucházím o nabízené místo ve vaší firmě. Jsem přesvědčena, že ve Vašem každodenním provozu pro Vás budou mé schopnosti a mé zkušenosti jednoznačným přínosem.“ K uchazečskému dopisu je připojen životopis. Je v něm zaznamenán každý důležitý milník. Každé osvědčení, každá zkouška, všechny profesní zkušenosti. Zkrátka vše, aby se uchazečka ukázala v co nejlepším, v co nejatraktivnějším světle.