Únor 2014

Skromné začátky

  • Skutky 16,9-15

Když před dvěma týdny začínala v Soči  olympiáda, připravili organizátoři na úvod velkolepou podívanou. Chtěli si spolu s diváky nový začátek užít. Když se dva lidé rozhodnou uzavřít  manželství, uspořádají na úvod svého manželství svatební oslavu. Chtějí si spolu se svými přáteli a příbuznými nový začátek užít. Když se láme rok, pořádají různí lidé všelijaké oslavy, poznamenané alkoholem, hudbou, rachejtlemi. Chtějí si nový začátek užít. Sestry a bratři, překvapuje nás takové slavení? Nemělo by. Skrývá se za ním prosté lidské očekávání, že přichází nový, dobrý, naplněný čas.

Žádné báje

  • 2.Petrův 1,16-19

Nedali jsme se vést vymyšlenými bájemi, píše apoštol. (16) Sestry a bratři, kdo může o sobě něco podobného prohlásit? Nedát se vést vymyšlenými bájemi. Samozřejmě, neulpěme na starověkém slovníku. Klidně výrazivo obměňme. Jsem si jist, že apoštol by nám takovou aktualizační změnu schválil. Tedy – „Nedali jsem se vést vymyšlenými bájemi“ pro nás dnes znamená:  Nedali jsme se vést planými řečmi. Nedali jsme se vést nepodloženými nadějemi a esoterickými pověrami. Nedali jsme se vést bezduchými teoriemi, vychytralými taktikami.

Nábřeží svobody 2014/1

Ježíš vešel do chrámu a vyhnal prodavače a kupující v nádvoří, zpřevracel stoly směnárníků i stánky prodavačů holubů… Matouš 21,12

Ježíš přišel na velikonoce do Jeruzaléma a ztropil tam povyk. Zatímco veřejnost si chtěla jako obvykle prožít svátky v klidu, Kristus dělá v chrámu nepořádek. Vyhání obchodníky.

Ježíš se chová jako výtržník. Jenže v jeho činu lze spatřit více nežli pouhou výtržnost. Je to znamení, které vystihuje mnohé ze vztahu mezi člověkem a Bohem. Znamení, jež vyvolává otázky.

Úprava zeleně u kostela

K evangelickému kostelu na Nábřeží Svobody přiléhá zelené prostranství s několika vzrostlými stromy. Po důkladných úvahách jsme se rozhodli některé stromy pokácet a nově upravit zeleň před kostelem. Důvodů našeho rozhodnutí je několik:

1) Topoly a částečně i břízy nejsou v dobrém stavu – padají z nich suché, někdy i dosti veliké větve.

2) U smrků je otázkou, kam až je nechat růst.

LEGO Mindstorms v kostele u evangelíků

Lego Mindstorms

Technické a přírodovědné vzdělávání v našem školství značně „pokulhává“ za současnými možnostmi a trendy. Již mnoho let je školství u nás kritizováno za malou podporu nových trendů v přírodních vědách a technických oborech. Pomalu se to sice mění, ale rychlost je hlemýždí. Přitom je to velká škoda, protože dnešní prostředky mohou přinést do výuky zcela nové prvky, které dětem doslova „učarují“.

V Boží paměti

  • Genesis 8,1-12

Sestry a bratři, příběh o potopě známe většinou už od dětství. Zpravidla na něj nahlížíme od zdárného konce a v paměti si jej nadepisujeme slovy: Noe a duha. Ano, na závěr s těmi, kteří katastrofu přežili, Bůh uzavřel smlouvu a slíbil: Už nikdy nebude vyhlazeno všechno tvorstvo vodami potopy a nedojde již k potopě, která by zahladila zemi. (9, 11) Znamením té smlouvy je duha. Konec dobrý – všechno dobré?

Stránky