Říjen 2023

Sborový dopis 2023/2

Slyšte nyní svým rozumem, slyšte všichni

lidé slovanští, slyšte Slovo, od Boha přišlo,

slovo, jež krmí lidské duše, slovo, jež sílí srdce i rozum, slovo to, jež vede k poznání Boha.

Sborový dopis 2023/1

Pro svůj příjezd do hlavního města zvolil Ježíš osla. Obyčejněji už to nešlo. Místo naparáděného krále s dvořanstvem přijíždí obyčejný poutník, kterého vítá improvizovaná veselice s tím, co právě bylo po ruce.

Co s bohatstvím?

  • Marek 10,17-27

Pro lidi kolem to musel být náramný pohled. Ježíš vychází na cestu, když tu náhle k němu přiběhne kdosi. Místní ho znají. Je to velmi zámožný člověk, jeden z nejbohatších v obci.  Může si dopřát, cokoli se mu zamane.  Nemusí se za ničím honit, vše si může koupit.  A tento bohatý a zřejmě i vážený člověk přiběhne za Ježíšem. Veřejné pobíhání bylo tenkrát považováno za nedůstojné. Kdo je patřičně zajištěn, nepotřebuje přeci nikam běhat.  Jenže on se dal do běhu. Nevíme, zda vypadal atleticky ladně či zda se trapně kolíbal. A aby toho nebylo málo, nezůstal jenom u běhu.

Nestarejte se!

  • Matouš 6,25-34

            Pohleďte na ptáky v oblacích, pohleďte na polní kvítí. Milé sestry, milí bratři, na přírodě je nádherná samozřejmost, s jakou funguje. Ptáci létají povětřím, aniž by studovali aviatiku, kytky rok co rok rozkvétají, aniž bychom se museli snažit a dodávat jim barvu. Vůbec se nedivím, že živý svět kolem nás přitahuje pozornost tolika lidí. Vždyť je tak pestrý a nekonečně rozmanitý. I nekřesťanům je dopřáno v nádheře stvoření alespoň nevědomky přivonět k obrovské moudrosti a lásce Stvořitelově.

Dát se k Ježíšovi do učení

  • Jan 6,1-13

Začátek září znamená začátek školního roku. Jak se cítíte, když pomyslíte na školu? Nesvírá se vám tak trochu žaludek při pomyšlení na nové úkoly? Prázdninové volno bylo dobré, žádné školní povinnosti, žádné učení. A přece se vás ptám: Naučili jste se o prázdninách něco? Moje otázka nemusí nutně směřovat jenom na děti a mládežníky. Co vy starší – naučili jste se v uplynulých dvou měsících něčemu novému? Osvojili jste si nějakou dovednost nebo načerpali jste nějakou znalost, kterou jste dříve neměli? Schválně vás nechám chvíli potichu přemýšlet. Zkuste si něco vybavit. …