Červenec 2015

Nábřeží Svobody 2015/2

„Blaze těm, kteří slyší Boží slovo a zachovávají je.“

Evangelium podle Lukáše 12,28

V letošním roce je častěji než jindy připomínán Mistr Jan Hus. Objevují se různá hodnocení 600. výročí kostnického procesu i Husovy mučednické smrti. V povědomí české veřejnosti Hus zůstává zapsán jako výrazná osobnost, která vedla svůj boj za … – za co vlastně? Oč Jan Hus zápasil?

Vykročit z minulosti

  • Matouš 28,16-20

Jedenáct apoštolů se odebralo do Galileje, na horu, kterou jim Ježíš určil. (16) Galilej. Drobný zeměpisný údaj, který má značný věroučný význam. Sestry  a bratři, asi se trochu divíte, co má zeměpis společného s evangeliem a s věroukou. Vysvětlení je však prosté.

Dva druhy strachu

  • Lukáš 5,1-11

Není strach jako strach, není úzkost jako úzkost. Sestry a bratři, dnešní evangelium zachycuje dva různé strachy, dva protilehlé strachy. Rybáři žijí ve světě obav a úzkostí, žijí ve světě, jaký známe my. Nemáme jiný svět, nežli ten, v němž se bojíme, lekáme, jsme tísněni a sklíčeni.

Dobrá míra

  • Lukáš 6,36-42

Učitel. Mistr. Rabín. Takové postavení měl Ježíš v nejužším kruhu svých příznivců. Petr a Ondřej, Jan, Jakub a další se nazývali učedníky. Považovali se za Ježíšovy žáky a proto Ježíše oslovovali „učiteli“, mistře. Neříkali mu ani šéfe, ani veliteli, ani náčelníku, natož vůdce. Učedníci a jejich mistr – takový byl jejich vztah. Šlo v něm o učení. O výuku. Co však Ježíš vyučoval? Jaký byl jeho hlavní předmět? Jakou měl aprobaci?

Píseň nejen pro Efezany

  • Efezským 2,4-10

Sestry a bratři, lituji, že dnešní úryvek z epištoly nemohu zazpívat. Chtěl bych, aby přečtená slova vyzněla slavnostně a rozradostnila vás. Takový je totiž jejich účel. Ty verše pravděpodobně tvořily nějakou starou křesťanskou písničku, kterou apoštol jednoduše použil. Nežli složitě rozebírat Boží dobrotu stačí v dopise ocitovat pár známých vět a každý se už dovtípí, o čem je řeč. Sami víte, že jedna zdařilá píseň vydá za tucet kázání.

Příkladný skandál

  • Lukáš 16,1-9

Možná máte stejný pocit jako já, sestry a bratři. Podobenství o nepoctivém správci – hodí se takové podobenství vůbec do Bible? Neměli bychom je raději vyškrtnout, odsunout někam do ústraní a nevěnovat mu pozornost. Vždyť nám – věřícím lidem – dělá jenom ostudu! Právě jsme slyšeli o podvodu, o prachsprostém švindlu. Člověk na zodpovědném místě zneužil svého postavení, jinak to nelze nazvat. A ten podvodník si v evangeliu dokonce vysloužil pochvalu. K nevíře!

Nabrat dech

  • Jan 20,19-23

Na plovárně se strhl křik. Uprostřed bazénu jakýsi muž bezmocně plácal rukama a začal se topit. Třebaže k němu rychle doplavali zachránci, na břeh jej vytáhli už v bezvědomí. Plavčík se pustil do oživování, přesně jak byl vyškolen. Masáž srdce střídalo umělé dýchaní. Netrvalo dlouho a nešťastník přišel k sobě. Popadl dech. Pomoc přišla v čas a díky ní se vrátil do života.

Stránky