Duben 2024

Sestup do výšin

  • Filipským 2,5-11

Právě jsme slyšeli slova dávné písničky o Kristu Ježíši. Nelpěl – zmařil – ponížil se – podstoupil smrt. Ta slova znějí jakoby odjinud, jakoby z jiného světa. Jakoby se ani nehodila do našeho světa. Svět je totiž velmi soutěživý. Mně připomíná oblíbenou televizní soutěž „Chcete být milionářem?“ Asi jste viděli nějaký její díl. Ve studiu usedne soutěžící a postupně musí odpovídat na ztěžující se otázky. Za každou správnou odpověď se zvedá odměna. Jeden tisíc, dva tisíce, tři, pět, deset tisíc a pak už se částka zdvojnásobuje až na deset miliónů.

Jak se člověk učí věřit

  • 2. Královská 5,1-5

Umíte se škrábat? Ano, takovou otázku vám kladu: umíte se drbat, škrábat? Anebo se zeptám obráceně: je zde snad někdo, kdo se škrábat neumí? Aha. A kdo vás to naučil? Probírá se snad drbání ve škole? „Mami, dnes jsem dostal ze škrábání jedničku!“ Nikdo jsme se drbat neučili a přitom se všichni umíme drbat. Zajímavé. Sami od sebe jsme se to naučili. Když nás to někde svědí a svrbí či pálí tak se prostě škrábeme a drbeme, všelijak se třeme a dřeme.

Prohlídka biblických pamětihodností

  • 1. Petrův 1,17-21

Když jdete na výlet a zamíříte na prohlídku hradu, otevře se před vámi pohled do dávných časů. Vodní příkop s padacím mostem, který zajišťoval obranu hradební pevnosti před nepřáteli. Hluboká studna, důmyslně vyrubaná v tvrdé hornině a opatřená neméně důmyslným rumpálem. Černá kuchyně s velkým otevřeným ohništěm uprostřed místnosti a komínovým otvorem ve stropě. Během prohlídky vám průvodkyně ukáže ještě řadu dalších podobných věcí, zajímavých dobových vynálezů, které lidem usnadňovaly život. A vy uznale pokyvujete hlavou a říkáte si, jak šikovně se naši předkové uměli zařídit.