Duben 2018

Opravujeme okna v kostele!

OPRAVUJEME OKNA V KOSTELE!

Nejeden návštěvník evangelického kostela v Poličce se podivil, jak jeho vnitřek světlý. Žádný div, když naši předchůdci vystavěli chrám podle moderního projektu bohatého na okna. Dohromady lze napočítat téměř 190 okenních křídel.

Jaký je stav?

V minulých letech bylo důkladně opraveno 120 křídel, nyní zbývá dokončit vrchní, nejhůře dostupnou část. Okna jsou původní z roku 1937, barva je místy silně oprýskaná, dřevěné rámy jsou narušené, tmel vypadaný.

Co nás čeká?

Nad kým plakat?

  • Lukáš 23,26-31

            Napříč jeruzalémským starým městem vede via dolorosa neboli bolestná cesta. Křivolakými orientálními uličkami je vytýčena trasa, po níž prý Ježíš Kristus kdysi nesl svůj kříž. Od starověku sem přicházejí křesťanští poutníci z celého světa, aby si připomněli utrpení svého Mistra. Vedle sebe zde potkáte katolíka s pravoslavným nebo afrického kopta s americkým protestantem. Na cestě jsou zastavení, jaká známe z křížových cest u českých vesnic, hřbitovů a kostelů. Celkem na 14 místech lze rozvažovat nad biblickými i mimobiblickými výjevy cesty na Golgotu.

Prohraný zápas

  • Matouš 27,27-31

Zahraju si nyní na sportovního komentátora ze zimních olympijských her. „Ano, a už je to tady, vážení rozhlasoví posluchači. Celý sportovní svět nyní upíná pozornost k paralelnímu snowboardovému slalomu.  Na start nastupuje Ester Ledecká, která ke zlatu ze sjezdového lyžování může za chvíli přidat i druhou olympijskou medaili zde na snowboardové trati. Ve druhé dráze pojede Němka Seline Jörgová. Obě sportovkyně musely v předchozích čtyřech kolech předčit zbylých třicet soupeřek.

Znamení života

  • Numeri 21,4-9

Být na dobré cestě, potom ale ztratit orientaci, zamotat se. Být na dobré cestě, ale zaplést se pochybností, ztratit víru. Sestry a bratři, přesně tohle svě-dectví o kolísání, o potácení nám Bible dnes přináší. Ukazuje, co znamená ztratit jistotu Boha – ztratit základ, smysl a cíl. A ukazuje také, jak se Bůh opět nechává nalézt.

Bez nadávek

  • Jób 1,1-3+2,1-10

Někdo řekne, že Jób představuje zvláštní případ. A bude mít pravdu. Starozákonní Jób se vymyká okruhu běžných postav, které nám Bible, ale i světová literatura nabízí. Jób je příkladem nešťastníka, kterému se v životě zhroutí všechno, nač si lze vzpomenout. Vždyť až dodnes se mluvívá o Jobově zprávě či o Jobových zvěstech, když se oznamuje něco velmi špatného. Takovým zprávám se raději vyhnout.

Stránky