Leden 2016

Betlémská optika

  • 1. Samuelova 16,1-13

Když vyplňujete úřední formulář, musíte obvykle k údajům o své osobě kromě jména a data narození připsat také, kde jste se narodili. Rovněž v občanském průkazu či v cestovním pase je uvedeno místo narození. Napovídá, odkud jsme, jaký je náš původ. Z jakých kořenů vyrůstáme.

Dny, které ještě neznáme

  • Lukáš 15,11-24

Tolik bylo dní k utrácení sil a k ztrátě dechu tolik bylo chvil, můžeme si povzdechnout s básníkem. Sestry a bratři, kdo z nás spočte všechny ty okamžiky, kdy nám čas protekl mezi prsty? Bylo nám dopřáno žít, až doposud jsou k našim životům přidávány nové hodiny a dny, a co my s nimi děláme? Ztrácíme síly při zbytečných činnostech, ztrácíme dech v nesmyslných zápasech. Anebo síly a dech ztrácíme v potřebných zápasech, ale raději bychom svou pozornost přece jenom věnovali něčemu úplně jinému.

Láskou proti noci

  • 'Římanům 13
  • 8-14

Crrrr. Ten zvuk v různých podobách známe všichni. Budík se ozývá jitrem, aby ve stanovený dobu uvedl lidi uvedl do nového dne.  Víte přece, co znamená tento čas: už nastala hodina, abyste procitli ze spánku. (11) Slova apoštola Pavla vyznívají jako zvonění budíku. Je čas, abyste se probudili. Už jste spali dost, teď se sluší být vzhůru. Místo tmy se nechat vést světlem.

Soud budoucí nebo přítomný?

  • Matouš 25,31-46

Sestry a bratři, Pán Ježíš mluví o budoucnosti. Nás lidi odedávna zajímá otázka, co se bude dít. Toužíme nakouknout za oponu zahalující budoucí čas. Co bude zítra, co za měsíc, co bude za rok? Snažíme se rozpoznat, co nás čeká v nadcházející době. Občas naše myšlenky zamíří ještě dál. Zamíří kamsi za obzor našich dnů. Co se bude dít úplně na konci? Až skončí náš život, až pomine země i nebe, až se dovrší čas vyměřený tomuto světu – co bude potom? Co přetrvá? Jak se zhodnotí lidské snažení – dostane se nám odměny anebo vše bude zmařeno?