Prosinec 2013

Touha po vyrušení

  • Matouš 9,9-11

Co se mnou bude? Co ze mne bude? A co by ze mne mohlo být? A čím jsem se už stal? Je to již všechno? Přidám ještě něco? Je můj život naplněný? Naplní se vůbec někdy? Co ze mne bude?

Noc ke konci se kloní

  • Římanům 13,8-14

            „Procitněme ze spánku – oblecme se ve zbroj světla!“ vybízí apoštol Pavel. (11n) Je advent. Znáte všeliké příznaky a znamení této doby? Během svítání, mezi noční temnotou a denním jasem se cosi děje. Copak k nám přichází? Zatím nás ještě ale obklopuje noc.

            V roce 1938 napsal Jochen Klepper píseň. Adventní píseň: „Noc ke konci se kloní a blízko je svit dne.“ Biblické verše z dopisu apoštola Pavla Římanům převedl do své doby a vypráví nám tak o příchodu Božím.

Vstup volný?

  • Žalm 24

Musela to být nádhera. Přijít do hlavního města a účastnit se slavnosti. Lidové veselice, na které se podílejí staří i mladí, chudí i bohatí. Ulice Jeruzaléma zaplnili poutníci. V průvodu procházeli křížem krážem přes město tak, aby žádný důležitý kout nevynechali. Vůdcové včele neomylně vedli zástup směrem kolem královského paláce až k chrámu, k domu Božímu. A cestou se zpívalo. Hospodinova je země se vším, co je na ní, svět i ti, kdo na něm sídlí. (1)