Červen 2023

Hojnost. Ducha!

  • 1. Korintským 2,12-16

Co se týče dárků, jsou hlavním svátkem vánoce. Ovšem i dnešní slavnost seslání svatého Ducha je dárkovým svátkem. Dar Ducha svatého. Zatímco o vánocích dárky vidíme pěkně na vlastní oči pod stromečkem a pěkně si užíváme jejich rozbalování, dar Ducha svatého nelze jen tak vidět a nelze ho ani jen tak rozbalit. Bůh je jak vítr, nespatříš ho, nevezmeš do ruky.

Slova

  • Matouš 12,33-37

Zkuste si představit svět beze slov. Všechno by vypadalo úplně stejně jako nyní, akorát by nikdo neuměl mluvit. Nešlo by skládat z hlásek slabiky a ze slabik slova. Nešlo by ani slova psát, tak nanejvýš kreslit nějaké obrázky. Jak by fungoval takový svět beze slov?  A fungoval by vůbec? Co myslíte? Svět beze slov by se brzo zasekl a zhroutil. Náš svět, jak jej známe, nemůže existovat nezávisle na slovech. Pak už by to nebyl náš svět. My se beze slov neobejdeme. Potřebujeme si navzájem sdělovat věci vážné i nevážné.

Neděle radosti

  • Jan 16,16-23

Jubilate – jásejte, oslavujte, radujte se, buďte šťastní! Takové jméno nese dnešní neděle, je pobídkou k radosti. A pak následuje čtení o trápení a bolesti, o rozchodu a smutku.

Z lásky se stát pastýřem

Vzkříšený pověřuje Petra - sousoší v galilejské vsi Tabgha
  • 1. Petrova 5,1-4

Když chcete pochopit určitého člověka, měli byste alespoň trochu chápat jeho minulost. Sestry a bratři, neprozrazuji vám žádné tajemství, když hledám pojítko mezi současnými slovy a skutky člověka a mezi tím, co dotyčný člověk prožil dříve. Věru jednoduché pravidlo: minulost otevírá dveře k pocho-pení přítomnosti. Nejinak je tomu i v případě apoštola Petra. Než se zahloubáme do poselství, které nám předává ve svém dopise, nahlédněme do předchozího Petrova života. Zmíním několik mezníků.

Pán Ježíš, ten porazil smrti moc

  • Jozue 6,1-5

Jsou velikonoce a na počátku velikonoc byl prázdný hrob. Jak známo, ke hrobu se jako první dostavily ženy (nikoli učedníci) a zjistily, že hrob je prázdný. Byly překvapené, užasly a nedovedly si vysvětlit, co se stalo. Proč je kámen od hrobu odvalen? Kam se poděl Ježíš? Ukradl někdo jeho mrtvé tělo? Každý rok čteme z evangelia velikonoční vyprávění o tom, že se ženy polekaly, když se zmateně rozhlížely kolem prázdného hrobu. Přišel za nimi posel (nebo pár poslů), aby jim oznámil, že Ježíš byl vzkříšen.