Prosinec 2021

Průtrž nebes

  • Izajáš 63,15-19

Průtrž mračen si dovedeme představit, ale jak vypadá průtrž nebes? Kéž bys protrhnul nebesa, prosí prorok Boha. (19) Jak vypadá roztržené nebe, sestry a bratři? Jak to vypadá, když Bůh protrhne nebesa?

Průtrž mračen si dovedeme představit. Mnozí jsme ji zažili. Zažili doslova na vlastní kůži, neboť takový silný déšť vás promočí raz dva. Průtrž mračen. V horkém dni se setkají masy různě teplého vzduchu. Čím větší vlhkost a rozdíl teplot, tím větší slejvák. Vodní páry se srážejí do kapek, mračna už je neunesou a protrhnou se. Průtrž mračen.

Co chcete?

  • Jan 1,35-38a

Víte, jaká jsou první slova, která Ježíš pronese? Právě jste je slyšeli. „Co chcete?“ Čteme dnes z Janova evangelia a to nezačíná vánočním příběhem. Žáden Ježíšek v plenkách, žádné jesličky, žádni tři králové či mudrci, žádní pastýři. Evangelista Jan nám hned od začátku představuje dospělého Ježíše, který jde k Jordánu za Janem Křtitelem, aby se dal pokřtít. Aby se dal namočit do Božího království.  Křtitel si setkání s Kristem užije.  Otevřeně, pokorně ukáže na Ježíše a vyzná: „Tenhle chlapík je důležitější než já. On je Boží. On odstraní vaše viny.