Březen 2022

Chybějící rozhovor

  • Lukáš 15,1-3.11-32

To nemá chybu. Tohle podobenství prostě sedí. Pasuje do života. Trefně vykresluje otázku viny a odpuštění. Rozhodně není vůbec náhoda, že se podobenství o marnotratném synu stalo základním obrazem vztahu Boha a člověka. Když se zeptáte napříč církvemi (a na Západě se takové výzkumy opravdu prováděly), tedy když se zeptáte napříč církvemi na nejznámější Ježíšův příběh či podobenství, na plné čáře vyhrává podobenství o marnotratném synu. Jasné, přehledné krásné.

Modlitba v Getsemane

  • Matouš 26,36-46

Může být modlitba vůbec co k čemu? Může modlitba něčemu pomoci? „Tady už nezbývá než jen se modlit,“ takový povzdech je někdy výrazem pro rezignaci, pro bezmoc. Jak tomu tedy je – pomáhá modlitba něčemu dnes, v současné rozbouřené situaci, kdy Rusko rozpoutalo válku na Ukrajině?

I my se pochopitelně ptáme: Jak a čím lze pomoci? Pomáhá peněžní sbírka. Pomáhá solidarita. Pomáhá přijímání uprchlíků, jejich doprovázení radami. Pomáhá aspoň nějaký pocit bezpečí hlavně pro děti. To a tisíc dalších drobností pomáhá.

Výstupy z porady temných sil

  • Matouš 4,1-11

Neznámo kdy, neznámo kde konala se tajná porada. K jednání se sešly temné síly. Jejich jména vám pochopitelně říci nemohu. Rozhodně si nepředstavujte bytosti z masa a kostí. Jednaly spolu temné síly neboli různé vlivy, faktory, tendence, návyky a předsudky, všichni ti temní činitelé, kteří poškozují a ničí život. Sešli se, aby – poškodili a zničili život. Co jiného? Síly, kterým vadí upřímná radost, pravda, štěstí, síly, kterým vadí víra, naděje a láska.