Leden 2022

Jeden den, jeden život

  • Matouš 20,1-16

Co si budeme povídat, sestry a bratři. Z hospodářského, z ekonomického hlediska je podobenství o dělnících na vinici vyložený nesmysl. Hospodář dává stejnou výplatu všem bez ohledu, kolik toho kdo odpracoval. „Měl jsi dvanáctku? Odneseš si úplně stejnou mzdu jako ten, který si ani nestačil zašpinit montérky a po hodině měl padla.“ Napětí se rozmáhá mezi nádeníky, když si porovnávají svou mzdu. Právem. Stačí poskládat výplatní lístky vedle sebe a hned je patrná nepřiměřenost, nevyrovnanost, nespravedlnost v odměňování.

Boží pokus

  • Izajáš 42,1-9

Lze tomu říkat pokus. Nový pokus. Nový Boží pokus, kterým se Bůh pokouší navázat kontakt s lidmi. Znovu a znovu. Boží pokus oslovit člověka a vytrhnout jej ze sebezahleděnosti. Ukázat lidstvu, že jsou jiná pravidla nežli pravidla síly a moci, že mezi námi nepřehlédnutelně působí také soucit a odpuštění. Snaha ukázat, že vedle zákona odplaty existuje také zákon lásky, která je shovívavá.

Sborový dopis 2021/3

Podzim

.

Padá listí. To vadne zahrada,

která usíná v nebeské dálce.

Listopad se rád tváří nepříjemně.

.

A po nocích se pod svou vahou země

dolů z hvězd do samoty propadá.

.

Padáme všichni. Co zaručí smích?

Jen hleď: pádu se sotvakdo ubrání.

.

Avšak je Kdosi, kdo tohle padání

s bezmeznou něhou drží v rukou svých.

Spravedlivý snílek

  • Matouš 1,18-25

Dnes vám mám povědět něco o Josefovi. Co bych vám tak o něm pověděl? Co byste měli vědět o Josefovi, synu Jákobovu? Vy víte, že Josef spolu s Marií patří do vánoc. Právě jim se v Betlémě narodil Ježíš.  Ale to je pořád povídání o Josefovi, Marii a Ježíšovi. Co bych vám pověděl o samotném Josefovi?

Titovy vánoce

  • Titovi 2,11-14

Ach jo, to jsou životní a pracovní podmínky. Chudák Titus. Nachází se na Krétě a má se starat o tamější křesťanský sbor. K tomu přátelsky dostává konkrétní pokyny od svého mentora Pavla. Hned v úvodu dnešního dopisu jej apoštol vybízí k ostražitosti. Sborová práce je všude napínavá čili poznamenaná napětím. Lidé jsou totiž velmi různí. Což bývá až dobrodružné. Na Krétě je drzosti víc než dost. Pohybují se tam neužiteční mluvkové a svůdci, kterým by bylo nejlépe zacpat ústa, poněvadž matou celé domácnosti a učí, co se nemá. To vše jenom proto, aby se osobně obohatili.

Radost tady a teď

  • Lukáš 2,1-7

Vánoční příběh dovede převyprávět nejspíše každý z vás. Marie, Josef, putování do Betléma, žádné místo pod střechou a do toho narozené dítě a jesličky. Hlavní osoby a kulisy jsou zřejmé. Dobrá tedy. Ale vybavíte si ještě, který císař tenkrát rozkázal, aby byl proveden soupis lidu? Augustus. Tohle byla ještě vcelku snadná otázka. Celé jeho jméno znělo Augustus Gaius Iulius Caesar Octavianus. Když se však zeptám, jak se jmenoval onen muž, který tehdy spravoval Sýrii a jehož jméno před chvílí z evangelia také zaznělo, vzpomenete si? Quirinius.