Listopad 2021

Domov

  • 2. Korintským 5,1-10

Když dítě trošku povyroste, snaží se rodiče naučit je základní údaje o jeho osobě: jak se jmenuje celým jménem, kdy se narodilo a na jaké adrese bydlí. Březinova 10, pamatuji si podnes adresu domu, ve kterém už od svých pěti let nebydlím. A přece to byl můj dům, byl to můj domov. Moje nejstarší dětské vzpomínky se vážou právě k onomu místu – stará kamna v kuchyni, olivově zelený koberec na chladné stěně, skrýš pod klavírem a vánoční stromek v rohu pokoje. V tom jsem žil, tam jsem se pohyboval, dýchal jsem, poznával svět. Můj vlastní domov, který už dávno není mým bydlištěm.

V jednom hrnci

  • Žalm 85

Napište přiléhavé pojednání o pravdě, spravedlnosti, míru a milosrdenství a napište je tak, aby nepřesáhlo dvě minuty. Pravda, spravedlnost, mír, milosrdenství. Poslyšte biblické čtení, žalm 85.

Svátek osvobození

  • Galatským 5,1-6

Milé sestry, milí bratři, tenkrát 31. října v roce 1517 to ve světě obrazně začalo, když Martin Luther zveřejnil své námitky vůči soudobé církvi. Dnes tudíž slavíme svátek reformace. Je to svátek svobody. Ne, vlastně se musím vyjádřit přesněji: Je to svátek osvobození. Svoboda – osvobození. Obojí sice zní podobně, ale s jedním důležitým rozdílem. Slavíme-li svátek osvobození, tedy musíme být osvobozenými. Což znamená, že jsme svobodnými nebyli. Svoboda zde není od přírody. Řekne-li se svátek svobody, pak to trochu zní jako: „Slavíme svobodu, která zde vždycky byla.“ Jenže nebyla.