Říjen 2021

Debóra, Bárak a Jáel

  • Soudců 4,4-9

Poslyšte kázání o jedné noze. Umíte stát na jedné noze? Jde to, ale moc šikovné to není.

Kolem Božího lidu Izrael žily mocnější a bohatší národy, a tak kdo by po nich občas nepokukoval? Měli bohatá města, dobře se jim dařilo a žili docela jiným způsobem než Izraelci, kteří byli často na cestách. Takoví Kenaanci měli svého krále a své bohy, kteří se jim starali o úrodu a o všeobecné blaho. Co na tom, že to byli bohové lidmi vyrobení, byli vidět, dalo se na ně sáhnout, byli vždy tam, kde bylo potřeba, každý se jim mohl poklonit, stavěli jim svatyně a chrámy…To Izraelci neměli.

Štědrá vděčnost, vděčná štědrost

  • 2. Korinstkým 8
  • 1-7

V Makedonii se tenkrát děly zvláštní věci. Makedonie se nachází na severu dnešního Řecka a představuje velmi starobylou oblast, jednu z kolébek evropské kultury. Jenom vzpomeňte na vojevůdce Alexandra Makedonského, jehož válečná tažení zanechala řecké stopy i v dalekých zemích. Makedonie jako brána do Evropy. Do našich evropských dějin vstupuje skrze Makedonii cosi náramně důležitého. Ale všechno popořadě.

Nad vodou

  • Genesis 1,1-3

Den jedna, hodina první, minuta první. Počátek světa. Okamžik, u kterého nebyl nikdo z lidí. Okamžik, o kterém se však pokoušíme mluvit lidským jazykem. Odkud ale vzít slova? Vždyť všechna slova jsou až pozdější, doda-tečná. Žádné lidské slovo při stvoření nebylo, jakpak by ho mohl dostatečně vyjádřit? A přeci se o to snažíme. První kniha Bible, kapitola jedna, verš první. Na počátku stvořil Bůh nebe a zemi.